Jdi na obsah Jdi na menu

Vystavování v kolekcích - pojem kolekce

23. 4. 2016

Pod pojmem kolekce zvířat rozumíme sourozence, malé rodiny, velké rodiny a chovné kmeny. Ve všech případech jde o zvířata téhož plemene a téhož barevného rázu s výjimkou barevných rázů železitý (žel), divoce zbarvený (div) a železitě černý (č), které mohou být zastoupeny v jedné kolekci, a to u plemen BO, FB, MaB, ZB a Z. Kolekce jsou tří- nebo čtyřčlenné, jak je určeno níže:

- Sourozenecké kolekce mláďat: Tři sourozenci z jednoho vrhu. Minimální věk mláďat je 5 měsíců u velkých a středních plemen, 4 měsíce u malých a zakrslých plemen. Sourozence lze považovat za kolekci jen tehdy, odpovídá-li tetování jednomu vrhu a mají-li samci nižší pořadová čísla v pravém uchu než králice.

- Sourozenecké kolekce dospělých zvířat: 

a) 4 sourozenci z jednoho vrhu

b) 2x2 sourozenci ze dvou rozdílných vrhů, tj. rovněž 4 zvířata celkem

V obou případech musejí být zvířata narozená v roce konání výstavy nebo v roce minulém. I zde lze sourozence považovat za kolekci jen tehdy, odpovídá-li tetování jednomu, resp. dvěma vrhům a mají-li samci v pravém uchu nižší pořadová čísla než králice.

- Malé rodiny: Jde o čtyřčlenné kolekce, skládající se buď z otce (1,0) nebo matky (0,1) bez omezení věku a tří sourozeneckých potomků z jednoho vrhu, narozených v roce konání výstavy nebo v roce minulém. Podmínky sourozeneckých potomků jsou stejné jako u  sourozeneckých kolekcí.

- Velké rodiny: Jde o čtyřčlenné kolekce, skládající se z rodičů (1,1) bez omezení věku a dvou sourozeneckých potomků z jednoho vrhu, narozených v roce konání výstavy nebo v roce minulém. Podmínky těchto potomků jsou stejné jako u sourozeneckých kolekcí.

- Chovné kmeny: Jde o čtyřčlenné kolekce, skládající se z jednoho samce (1,0) a tří králic (0,3), ve všech případech bez omezení věku.

Vzhledem k různé charakteristice kolekcí lze doporučit, aby mezi sebou soutěžily jen kolekce stejného druhu.

Veškerá zvířata přihlášená do kolekcí musejí být z vlastního chovu vystavovatele. Výjimky jsou povoleny tyto:

- u malých rodin může být rodič z cizího chovu

- u velkých rodin může být jeden z rodičů z cizího chovu

- u chovných kmenů mohou být dvě z přihlášených zvířat z cizího chovu

Pro všechny druhy kolekcí platí, že jedno a totéž zvíře může být na téže výstavě zařazeno jen do jedné kolekce. Pokud jde o minimální věk zvířat v kolekcích, musejí všechna v době konání výstavy dosahovat věku pro bodové posuzování, tj. 6, resp. 8 měsíců. Výjimku činí sourozenecké kolekce mláďat, jak je uvedeno v popisu příslušné kolekce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář